Składniki
małe balony
2 tabliczki mlecznej czekolady
kolorowe posypki
dowolne owoce
bita śmietana
lody
Przepis
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia następnie wykładamy na jego powierzchnię po jednej łyżeczce rozpuszczonej czekolady w dużych odstępach. Powinniśmy zostawić odstęp, tak aby zmieściły się inne baloniki.
Dmuchamy balony i zawiązujemy, tak by nie uchodziło z nich powietrze.
Gdy już nasza czekolada wystygnie zanurzamy w niej kolejno każdy balonik (tak do połowy lub jednej trzeciej ich powierzchni w zależności od ich wielkości). Każdy balonik dokładnie obtaczamy w czekoladzie, tak aby stworzyć równe brzegi. Musimy uważać ponieważ zbyt wysoka temperatura czekolady, może spowodować, że nasze baloniki mogą pękać. Czekolada musi być już wystudzona jednak nadal jeszcze płynna.
Gdy już wszystkie balony znajdą się na nasze blaszce, całość ostrożnie odkładamy w zimne miejsce do całkowitego stężenia czekolady.
Po upewnieniu się, że nasza czekolada całkowicie stężała przebijamy balon za pomocą wykałaczek lub innego ostrego przedmiotu.
Delikatnie usuwamy gumę i wykładamy miseczki na talerz. Tak przygotowane miseczki napełniamy dowolnym nadzieniem.
W naszym przypadku to świeże owoce, bita śmietana oraz lody.
I gotowe.
Wasze dzieci będą zachwycone.
Polecamy