Czekoladowe miseczki na deser

Ewelina
Desery
10.08.2017 14:38
Czekoladowe miseczki na deser

Składniki

małe balony

2 tabliczki mlecznej czekolady

kolorowe posypki

dowolne owoce

bita śmietana

lody

Przepis

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #1

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia następnie wykładamy na jego powierzchnię po jednej łyżeczce rozpuszczonej czekolady w dużych odstępach. Powinniśmy zostawić odstęp, tak aby zmieściły się inne baloniki.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #2

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #3

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #4

Dmuchamy balony i zawiązujemy, tak by nie uchodziło z nich powietrze.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #5

Gdy już nasza czekolada wystygnie zanurzamy w niej kolejno każdy balonik (tak do połowy lub jednej trzeciej ich powierzchni w zależności od ich wielkości). Każdy balonik dokładnie obtaczamy w czekoladzie, tak aby stworzyć równe brzegi. Musimy uważać ponieważ zbyt wysoka temperatura czekolady, może spowodować, że nasze baloniki mogą pękać. Czekolada musi być już wystudzona jednak nadal jeszcze płynna.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #6

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #7
Gdy już nasze baloniki będą dokładnie obtoczone w czekoladzie, posypujemy je naszymi kolorowymi posypkami. Możemy ten krok pominąć, nasze miseczki mogą być wykonane jedynie z czekolady. Tak przygotowane baloniki, wykładamy na wcześniej przygotowane podstawki z czekolady.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #8

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #9

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #10

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #11

Gdy już wszystkie balony znajdą się na nasze blaszce, całość ostrożnie odkładamy w zimne miejsce do całkowitego stężenia czekolady.

Po upewnieniu się, że nasza czekolada całkowicie stężała przebijamy balon za pomocą wykałaczek lub innego ostrego przedmiotu.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #12

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #13

Delikatnie usuwamy gumę i wykładamy miseczki na talerz. Tak przygotowane miseczki napełniamy dowolnym nadzieniem.

W naszym przypadku to świeże owoce, bita śmietana oraz lody.

I gotowe.

Wasze dzieci będą zachwycone.

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #14

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #15

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #16

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #17

Zdjęcie Czekoladowe miseczki na deser #18

Polecamy