Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Składniki: 150g makaronu (u mnie spaghetti) 200g kurek 1 łyżka masła 1 mała cebula (ok. 70g) 1 ząbek czosnku 240g śmietany 18% gęstej (do zup i sosów) 5 dużych gałązek natki pietruszki (ok. pół standardowego pęczka) sól, pieprz do smaku Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – Wykonanie: Makaron z kurkami w sosie śmietanowym – propozycja na piątkowy obiad :) Na dużej patelni lub w woku roztopić masło, zeszklić cebulkę, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Po więcej przepisów z kurkami zapraszam tutaj -> kurki – przepisy Wrzucić na patelnię kurki i smażyć je na średnim ogniu. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Wrzucić wcześniej ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i smażyć jeszcze z 3-4 minuty. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę.