To prosta sałatka pochodząca z Włoch, składająca się z mozzarelli i pomidorów układanych na przemian, z dodatkiem oliwy, przypraw i bazylii. 😉 Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 10 dużych pomidorów mięsistych - 300 g mozzarelli - kilka liści świeżej bazylii - 1 jajko - sól pieprz cytrynowy - oliwa 😉 Mam dla Was przepis na tartę z pieczonymi pomidorami, rozpływającą się mozzarellą i aromatyczną bazylią. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym boku zaginamy ok. 1cm kawałek ciasta tworząc ramkę. Po tym czasie wyciągamy naszą tartę z piekarnika i dekorujemy posiekanymi liśćmi bazylii. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy.