No to do dzieła! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BORÓWKAMI: ciasto: - 330 g mąki pszennej babuni - 30 g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 150 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny (dojrzałej i soczystej) - 1 kostka masła (200g) - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 250 g borówek obtoczonych w mące - 4 jajka - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1-2 łyżki mleka Białka oddziel od żółtek. Do masy maślanej dodaj 2 łyżki mąki i mleko, jogurt, ucieraj dalej, dodaj znowu dwie łyżki mąki, sok z cytryny, dalej ucieraj. Pieczenie: dół, ostatnie 10 minut dół + termoobieg PROSTY KREM CZEKOLADOWY: - 250 ml śmietany 36% - 3 płaskie łyżki proszku żelatyny - 2 łyżki serka mascarpone (bądź ricotty) - 3/4 czekolady Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku. Lubię muffinki o smaku cytrynowym, które idealnie komponują się z kwaśnymi owocami takimi jak: jagody czy borówki. Jest proste, zawsze się udaje, nie zsycha się i można go modyfikować na wiele, wiele sposobów. Białka ubij na sztywno z 2 szczyptami soli. Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj naprzemiennie po łyżce czekolady, żelatyny i serka. Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Jeśli lubisz mocno czekoladowe babeczki to możesz jeszcze polać je rozpuszczona czekoladą, ale dla mnie to już by były za słodkie! ;-) Smacznego! Pieczemy w temp 180 stopni C przez około 35-40 minut.