Oprócz podgrzewania i rozmrażania warto czasami wykorzystać mikrofalówkę do innych zadań.
Poniżej prezentujemy 5 ciekawych zastosowań.
SUSZENIE ZIÓŁ
Jeżeli chcesz ususzyć zioła, albo po prostu zostały Ci z obiadu i nie chcesz ich wyrzucać to rozłóż je na papierowym ręczniku i wstaw do mikrofalówki.
Po 30 sekundach sprawdź czy już wystarczająco się wysuszyły – jeżeli nie to poobracaj je trochę i ponownie uruchom kuchenkę na pół minuty.
OBIERANIE POMIDORÓW
Jeżeli chcesz szybko pozbyć się skórki z pomidora to włóż go na 25 sekund do mikrofalówki.
Po tym czasie wyciągnij go, natnij delikatnie i pociągnij za skórkę. Skórka sama zejdzie tak samo jakbyś polała pomidora wrzątkiem.
OBIERANIE CZOSNKU
Jeżeli męczy Cię obieranie czosnku z łupinek to rozłóż go na talerzyku i wstaw na 20 sekund do kuchenki mikrofalowej. Po tym czasie wyjmij talerz i spróbuj ścisnąć ząbek. Powinien sam wyjść z łupinki. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
CEBULA
Jeżeli nie chcesz płakać podczas krojenia cebuli to obierz ją z łupin i włóż do mikrofalówki na pół minuty.
JAJECZNICA
Używając kuchenki mikrofalowej możesz zrobić na szybko jajecznicę bez brudzenia patelni itp.
Do kubka wbij maksymalnie 3 jajka i dodaj przyprawy. Wstaw kubek na 60 sekund do kuchenki i ustaw na maksymalną moc.