Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 papryczki jalapeno (lub więcej) 2 łyżki soli 4 ząbki czosnku zalewa: 1 szklanka octu 10% pół szklanki wody 2 szklanki cukru 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ogórków dorzucamy pokrojone w piórka cebule, rozdrobniony czosnek, pokrojone w plasterki jalapeno i odcedzoną zalewę, całość odstawiamy na 12 godzin. A podstawą jest mój przepis na ogórki w chili, dlatego nie dziwcie się, że większość składników się powtarza. Z octu, wody, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę – wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Nie chciałam się jednak ograniczyć tylko do papryk, więc pomieszałam je z ogórkami. Cały weekend spędziłam w kuchni, powoli zaczynają mi się kończyć puste słoiki. Z tej porcji składników wyszło mi 6 średnich słoików (330 ml).