Składniki na około 12 słoików 500 ml : około 3 i 1/2 litra wody około 3 kg krótkich ogórków gruntowych (nie mogą być długie bo nie zmieszczą się wam w słoikach) 3 i 1/2 płaskiej łyżki soli kamiennej nie jodowanej korzeń chrzanu na 1 słoik 2-3 ząbki czosnku na każdy słoik, jeden baldach kopru z łodygą 1. Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy. Po zalaniu wodą z solą, zakręcamy zakrętki i odstawiamy w temp. pokojowej na około 3 dni, potem wynosimy je np. do piwnicy. Na dno każdego słoika dajemy ząbki czosnku, a pomiędzy ogórki wkładamy paski obranego chrzanu i baldach kopru razem z łodygą ( paski chrzanu robimy obieraczka do warzyw ) W moim rodzinnym domu oraz rodzinnym domu mojego męża, ogórki kiszone robi się prawie za każdym razem w ten sam sposób.