Buraki tarte na zimę

Jolanta

Przetwory

08.08.2017 9:45

Buraki tarte na zimę

Buraczki tarte do słoików na zimę, składniki: 2,5 kg buraków 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 6% lub soku z cytryny 1 łyżka soli ½ łyżki pieprzu Buraczki tarte do słoików, jak przygotować? Buraki studzimy, obieramy, skóra sama z nich schodzi, ścieramy na tarce o grubych oczkach, grubość tarcia buraków zależy od preferencji kucharza, jedni wolą drobno inni grubo starte buraki. Często piekę buraki na bieżąco i robię z nich surówkę obiadową z cebulą albo z jabłkiem. Przy dużej ilości ścieram buraki na tarce elektrycznej, jak robię mniejszą ilość to ścieram je ręcznie na zwykłej tarce do jarzyn. Po otwarciu i wyjęciu buraczków ze słoika można dodać do nich surową lub podsmażoną cebulę, tarte jabłko, lub chrzan, albo zasmażyć i podawać na ciepło. Każdego roku robię kilkanaście słoików z tartymi buraczkami, aby mieć ich zapas na zimę. Buraczki tarte na zimę robię co roku, są bardzo smaczne, lubimy je jako dodatek do zimowych obiadów. Buraczki tarte nadają się do robienia koktajli, do past kanapkowych lub na ćwikłę z chrzanem.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/marynaty/buraczki-tarte-zime/