Kurczak pod chmurką z mango

Krzysztof
Obiad
27.10.2014 19:33
Kurczak pod chmurką z mango

Przepis

Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:

(przepis już poprawiony po moim, z większą ilością kurczaka)

2 filety z piersi kurczaka (mogą być z udek)

2 białka jaja

szczypta chili

szczypta soli

1 dojrzałe mango

1 czerwoną cebulę

Na marynatę:

2 ząbki czosnku

1 łyżeczkę chili

1 łyżkę oleju sezamowego

1 łyżkę miodu lub syropu klonowego

2 łyżki sosu sojowego

1 czubatą łyżkę startego imbiru świeżego

Każdy filet przekroiłam wzdłuż na pół, na cieńsze plastry.

Posmarowałam dokładnie wymieszaną marynatą. Odstawiłam na 2 godziny ale nie musi być aż tyle. Wystarczy 30 minut, filet szybko chłonie smaki. Obrałam mango ze skórki i zmiksowałam w blenderze na pure. Z białek ubiłam pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodałam chili.

Połączyłam delikatnie białka z pure drewnianą łopatką.

Ułożyłam na spodzie naczynia cebulę pokrojoną na plastry. Na niej poukładałam filety razem z marynatą. Wyłożyłam na wierzch pianę mango. Posypałam czarnym sezamem ale to bardziej w ramach dekoracji. Zapiekałam 20 min na 170 stopni z termoobiegiem.