Mrożona herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów w letnie dni, oraz łatwo ją zrobić. Prawdopodobnie masz już wszystko, czego potrzebujesz aby zrobić dzbanek z mrożoną herbatą, która orzeźwi Ciebie oraz twoich bliskich i znajomych. Wystarczy kilka gramów twojej ulubionej herbaty, wody i trochę cukru lub cytryny.
1. Użyj wystarczającej ilości herbaty
Na litr wody użyj około 10g herbaty. Warto spróbować herbaty Darjeeling czy Gunpowder.
Jeżeli używasz torebek, na litr wody użyj ich 5
2. Nie przekraczaj czasu zaparzania
Jeżeli wolisz mocniejszą herbatę, zaparz większą jej ilość, a nie przedłużaj czasu zaparzania. Taniny zawarte w herbacie sprawią, że przy dłuższym zaparzaniu będzie gorzka. Jeżeli chcesz słabszą herbatę zaparzaj ją krócej.
3. Cukier dodawaj do gorącej wody
Jeżeli słodzisz swoją herbatę, cukier dodaj gdy jest gorąca, tak łatwiej cukier się rozpuści.
4. Chłodzić przed włożeniem do lodówki
Włożenie gorącej herbaty do zimnej lodówki sprawi, że twoja herbata będzie mętna. Pozwól, aby herbata się ochłodziła przed włożeniem jej do lodówki. Włożenie gorących rzeczy do lodówki może spowodować również uszkodzenie agregatu.
5. Używaj naturalnych składników
Pamiętaj aby używać naturalnych dodatków np.: cytryny lub świeżo wyciśniętego soku. Cytrynę dodaj po zaparzeniu herbaty, gdy oddzielisz napar od fusów herbacianych.
6. Świeże jest najlepsze
Mrożona herbata smakuje najlepiej, gdy jest świeżo przygotowana. Zrób tylko to, ile wypijesz w ciągu maksymalnie dwóch dni.
Herbaty i ciekawe artykuły znajdziesz na stronie www.emarilla.pl