Malinowa chmurka stracciatella

Anna

Ciasta

06.08.2017 13:15

Malinowa chmurka stracciatella

Była już truskawkowa chmurka, teraz pora na malinową straciatella <3 - 1 łyżka ksylitolu/cukru, - 200 g masła (schłodzonego), - szczypta soli, - 1 szklanka (250 ml) śmietany 18%, - 3 szklanki mąki, - odrobina pasty/ekstraktu waniliowego, - 600 g malin, - 2 łyżki cukru pudru, - 500 ml śmietany 30%, - 250 g serka mascarpone, - 250 g serka mascarpone, - 3 galaretki malinowe (Winiary) + 3,5 szklanki wrzątku, - 1 tabliczka czekolady min. 70% kakao, - duże opakowanie mini bezików (z cukierni). - 1 tabliczka czekolady min. 70% kakao, - duże opakowanie mini bezików (z cukierni). Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki cienko wałkujemy (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Wkładamy ponownie do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. Na koniec dodajemy czekoladę (stopioną w kąpieli wodnej), delikatnie mieszamy. Uwaga: beziki w lodówce miękną, tak więc najlepiej kruszyć je tuż przed samym podaniem. Dodajemy masło (pokrojone na mniejsze części), ksylitol, sól oraz śmietanę. Wykładamy je na upieczony spód, zalewamy tężejącą galaretką.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/08/malinowa-chmurka-straciatella.html
My space, my world. Ana Mari's World

My space, my world. Ana Mari's World

Anna

instagram

facebook