Chlebek tygrysi-mniam

Kasia
Śniadania
04.08.2017 7:57
Chlebek tygrysi-mniam

Składniki: - mąka pszenna 450 g - sól 1,5 łyżeczki - suszonych drożdży instant 7 g - letniego mleka 200 ml - letniej wody 100 ml - oliwy lub oleju roślinnego 2 łyżki - Na pastę ryżową: - mąki ryżowej 130 g - letniej wody 130 ml - suszonych drożdży instant 7 g - cukru 1 łyżka - oleju roślinnego 1 łyżka - 1 łyżka soli Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, olej i sól,dodajemy wymieszane ze sobą letnie mleko i wodę . Przykrywamy na 30 min ale już po 15 minutach jak chlebek sobie rośnie przygotowujemy pastę-do mąki ryżowej dodajemy cukier, olej, sól i drożdże. Przekładamy go do foremki na chleb wyłożonej ściereczką i posypanej mąką lub bezpośrednio na blasze. Ciasto z foremki przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu smarujemy je gęstą pastą, pokrywając całą powierzchnię. Zostawiamy na 5 minut.(dzięki tej paście skórka tak pięknie popęka)w tym czasie możemy nagrzać piekarnik

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/08/chlebek-tygrysi-mniam.html