Ogórki można dowolnie pokroić a także obrać ze skórki więc jak kto tam lubi. składniki: ok 2-3 kg ogórków do każdego słoiczka: plaster cebuli, liść selera korzeniowego zalewa 1 litr wody 3/4 szklanki octu 10 % 2 szklanki cukru 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu Polecam też: Ogórki z chili Ogórki w zalewie keczupowej Ogórki w zalewie gyros Pikle w musztardzie Na dnie każdego słoika ułożyć plaster cebuli i liść selera, jeśli liść jest mały to dajemy cały a jeśli duży to wystarczy kawałek. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą, zalewę w trakcie nalewania przemieszać aby do każdego słoiczka trafiła przyprawa, która osiada się na dnie. Ogórki dokładnie umyć, odkroić końce i pokroić w grubsze plastry. Wiele osób dopytuje o ogórki w curry.