Składniki na ciasto z cukinii (ok 10 dużych babeczek): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki kakao 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kawy 1 jajko (wielkość L) 1/4 szklanki oleju kokosowego (płynnego) 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 szklanki wrzątku 1 szklanka startej na małych oczkach cukinii Składniki na krem maślany: 115 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Mąkę, cukier trzcinowy, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kawę wymieszać w misce do połączenia. Na życzenie mojego Męża podałam je z dodatkiem maślanego kremu, choć przyznaję, że nie jestem jego fanką i dla mnie nie jest on warunkiem koniecznym dla tej pozycji : ) Bardzo lubię wypieki z dodatkiem warzyw : ) Są to zazwyczaj idealne przepisy dla dzieci, które nie mogą przekonać się do ich smaku, a pod postacią słodkości zyskują nowe oblicze! Masło utrzeć z ekstraktem z wanilii oraz kakao. Dodać startą cukinię (nadmiar wody można odlać, ale nie należy jej specjalnie odciskać) i wymieszać tylko do połączenia się składników. Wilgotne, długo zatrzymują świeżość i jeśli się o to obawiacie – smak cukinii nie jest wyczuwalny : )