Składniki , podanej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła: 660 ml śmietanki 30% 1,5 szczypty soli, na każde 500 ml śmietany 1 szczypta soli, sól wspomaga oddzielenie się tłuszczu od maślanki przybory kuchenne: coś do ubicia śmietany – robot kuchenny, mikser, rózga, zakręcany słoik ok. 1/2 l zimnej wody do wypłukiwania pozostałości maślanki duża miska sito gaza Moja babcia zawsze robiła masło sama, nie miała miksera więc masło robiła w dużym zakręcanym słoiku, wlewała do słoika śmietanę i potrząsała słoikiem ok. 10 minut, aż wytrącały się grudki masła i maślanka. Cena masła domowego jest niższa niż sklepowego , do tego takie masło ma same zalety, masło zrobione w domu ma śmietankowy smak i nie ma żadnych barwników ani ulepszaczy smaku. Wlewamy śmietankę 30% do misy robota i ubijamy na średnich obrotach, gdy śmietana się spieni dodajemy sól, śmietana będzie zmieniała swoją konsystencję – od płynnej, poprzez bitą śmietanę (po 10 minutach), aż do uzyskania rzadkiego płynu (maślanki) z oddzielonymi grudkami żółtego tłuszczu (masła) po 13 minutach. Jakoś przestaliśmy robić sami masło, bo w sklepach było go w bród, do tego masło było tanie! Wystarczy przelać do niego śmietankę, a następnie zakręcić i energicznie potrząsać do momentu, aż od maślanki oddzieli się masło, ubijanie 330 ml śmietany 30% trwa ok. 10 minut. Ale od czasu gdy masło znacznie podrożało zaczęłam je ponownie robić samodzielnie ze śmietany 30% kupowanej w sklepie. Odsączone masło skręcamy w gazie formując zwartą bryłę, którą wkładamy do miski z wodą i ugniatamy dłońmi aby wypłukać resztki maślanki. Jak przyjeżdżałam do niej w odwiedziny samodzielne robienie prawdziwego masła w słoiku było dla mnie nie lada atrakcją. Jeśli nie macie miksera, masło można również ubić w dużym słoiku. Z masła formujemy wałek tzw. osełkę lub ugniatamy je w kulkę albo kostkę. U nas w domu masło używamy do smarowania pieczywa, gotowania i pieczenia do wszystkiego. Maślankę przelewamy do np. słoika i wstawiamy do lodówki – możną ją później wypić lub zrobić z jej dodatkiem koktajl, ciasto z owocami, proziaki lub naleśniki. Nam domowe masło kojarzy się z naturą, tradycją, oraz świeżym chlebem. Nad pojemnikiem umieszczamy sito wyłożone gazą i przekładamy na nie masło, odsączając maślankę. Z tej ilości śmietany wyszło mi 256 g masła.