Potrzebujemy: – pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mleka sojowego jajko 2 łyżki ulubionej mąki/mondaminu łyżeczka miodu łyżeczka cynamonu dodatki(np. masło orzechowe, dżem, jogurt naturalny, owoce, orzechy) – Osobiście w zależności od dnia i kaprysu dodaje do środka przeróżne dodatki: masło orzechowe, orzechy, słonecznik, siemię lniane, przeróżne owoce, a czasem nawet i ulubioną marchewkę. Nie trudno zauważyć fakt, że w XXI wieku nawet najmłodsi żyją w biegu i wszyscy wszędzie pędzą. Jak wykonujemy? — Pół szklanki płatków owsianych zalewamy połową szklanki podgrzanego w mikrofali mleka i pozostawiamy do napęcznienia. Dokładnie tak – RAZ, mimo tego, że przecież poranki są codziennością każdego dnia. Kiedy na śniadaniowe zachcianki mam więcej czasu zawsze robię sobie to co lubię najbardziej – omlet owsiany. Pomoc pokrywki przy smażeniu jest konieczna, jeśli nie chcemy jeść omleta w 10 częściach. Dosypujemy 2 łyżki mąki, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę miodu i ponownie mieszamy.