Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Kasia
Przetwory
29.07.2017 14:45
Fasolka szparagowa do słoików na zimę

Składniki: - 2 kg fasolki szparagowej żółtej lub zielonej bez włókien - 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej - 4 -5 l wody - Na zalewę: - 3 l wody - 4½ płaskie łyżki soli - 1½ płaskie łyżki cukru Przygotowanie: Słoiki i zakrętki myjemy i wyparzamy we wrzącej wodzie Fasolkę oczyszczamy, dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki. ,ale żeby cieszyć się nią również zimą robię do słoików ,bez octu i dodatków ,żeby zachowała swój smak z lata delikatnej zalewie,ale za to inaczej ją pasteryzuje ,żeby nie psuła się w słoikach-zapraszam i polecam ten sposób. Po częściowym przestudzeniu zalewamy nią fasolkę, zamykamy słoiki i gotujemy 30 minut od momentu zagotowania. Ok. 5 litrów wody gotujemy z dodatkiem 1 łyżki soli. Gorące słoiki wyjmujemy , odwracamy do góry dnem , po 5 minutach odwracamy zakrętką do góry.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://swojskiejedzonko.blogspot.com/2017/07/fasolka-szparagowa-do-soikow-na-zime.html