- 3 kg ogórków gruntowych - 5 łyżek oleju - 4 łyżki słodkiej papryki - 1 łyżka papryczki chilli - 2 główki czosnku - ½ kg cukru - 4 łyżki soli - 1 ½ szklanki octu Ogórki myjemy i kroimy na grube plastry. Potem zlewamy wodę z ogórków i wsypujemy przyprawy, obrany czosnek, wlewamy olej oraz zalewę octową (1 ½ szklanki octu zagotować z ½ kg cukru). Zasypujemy 4 łyżkami soli, mieszamy i odstawiamy na około 4 godziny. Pikle z tego przepisu są wyjątkowo smaczne, a z domowym smalczykiem – rewelacja. Na początek wzięłam się za robienie pikli słodko – kwaśnych.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tylkopysznie.blogspot.com/2017/07/pikle-w-wersji-ostrej-na-zime.html