Najłatwiejszy przepis na piernik - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki 200 g - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki oleju - 1 czubata łyżka ciemnego kakao - 1 łyżeczka sody - 3 jajka klasy M - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 125 g masła - 2 czubate łyżki ciemnego kakao - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 łyżka wody Taki szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale i do codziennej herbaty. Do garnuszka z grubszym dnem wkładamy 125 g masła, 0,5 szklanki cukru pudru i 2 czubate łyżki ciemnego kakao. aż nie mogłam się doczekać kiedy mama w końcu wyjmie ciasto z piekarnika i pozwoli je zjeść. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Mieszamy (! na środku, po bokach ma zostać sucha część) do połączenia jajek z masą. Na koniec wlewamy 0,5 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Dziś chciałabym polecić Wam mój rodzinny przepis na piernika (z moimi małymi zmianami). Na koniec dodajemy łyżkę wody i zdejmujemy naszą polewą z palnika. Następnie dodajemy cały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki. Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie.