Ciasto na pizze na świeżych drożdżach

Magdalena
Obiad
24.03.2019 13:32
Ciasto na pizze na świeżych drożdżach

Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - pół łyżki cukru - 3 łyżki oliwy z oliwek – polecam oliwy ze sklepu Amus - 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) - 40 g świeżych drożdży Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. Dziś dzielę się z Wami moim ulubionym i sprawdzonym przepisem na ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Przepis na jedną dużą pizze (na blachę z piekarnika) lub dwie mniejsze. Blachę na której pieczemy pizze (u mnie przeważnie duża z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Pizze pieczemy do dobrze rozgrzanym piekarniku, u mnie 240 stopni (grzanie góra-dół, najlepiej z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Tu dowolność – u mnie na spód sos pomidorowy lub gęsty ketchup, mozzarella wiórki, potem plasterki pieczarek i inne składniki. Czas pieczenia może być różny (przy termoobiegu około 8-10 minut, bez około 12-14 min, pizze należy obserwować bo wszystko zależy od piekarnika). Ciasto na pizze na świeżych drożdżach Ciasto na pizze można też szybko wyrobić przy użyciu robota planetarnego. Jeśli szukacie dobrego robota planetarnego, polecam zajrzeć na stronę: https://przemianydomowe.pl/jaki-mikser-planetarny-ranking-i-opinie/ Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto pięknie wyrasta, przygotujecie z niego jedną dużą pizze lub dwie średnie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-na-pizze-na-swiezych-drozdzach/