Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 4 jajka (wielkość L) 250 g cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki pszennej Twaróg dokładnie zmiksować blenderem lub zmielić co najmniej 3 krotnie. Przepis na sernik nowojorski Składniki na spód (tortownica o średnicy 21 cm): 150 g herbatników petit beurre 70 g masła Herbatniki zmiksować w blenderze na drobny pył. Na najniższym poziomie piekarnika ustawić blachę z wrzącą wodą, a poziom wyżej wstawić przygotowaną tortownicę i piec sernik przez 10 minut. Wyjąć blachę z gorącą wodą oraz sernik i szybko nałożyć polewę ze śmietany, podwyższyć temp. piekarnika do 140 C, włożyć tortownicę ponownie i piec kolejne 10 minut. Delikatnie śmietankowy z cytrynową nutą na kruchym ciasteczkowym spodzie, jest jednym z najpopularniejszych serników na świecie. Polewa ze śmietany: 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru Śmietanę wymieszać z cukrem. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 C (grzałki: góra-dół) i piec kolejne 80-90 minut do momentu aż będzie lekko ścięty i sprężysty.