GMO budzi kontrowersje na całym świecie. Dla jednych bardzo ważnym jest, aby unikać wszystkich produktów genetycznie modyfikowanych. Dla innych jednak GMO nie stanowi żadnego problemu. Jeśli należy do pierwszej grupy poznaj 3 sposoby na rozpoznanie genetycznie modyfikowanych produktów.
#Etykiety
Ważnym jest, aby czytać etykiety i skład produktów. Produkty, które są w 100% organiczne zazwyczaj są oznaczone napisem „organic”.
Jeśli warzywa i owoce wyglądają idealnie – nie mają przebarwień, wszystkie są jednej wielkości i mają taki sam kształt, to prawdopodobnie są one modyfikowane genetycznie. Niemodyfikowane produkty mają przebarwienia, niejednolity kształt i kolor oraz są różnych rozmiarów.
#Unikaj tych produktów.
78% soi, 33% kukurydzy, 64% bawełny i 24% rzepaku jest modyfikowana genetycznie.
Unikaj produktów, które prawie zawsze są modyfikowane genetycznie:
-kiełbasy
-żółty ser
-gotowe dania
-białe pieczywo
-słodkie napoje
-majonez