Łącznie: 40 min. Pizza z góralskiego pieca Potrzebne składniki Ciasto: 3 szklanki mąki 1/3 kostki drożdży pół szklanki wody 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru zioła prowansalskie Sos: 4 pomidory malinowe 2 ząbki czosnku oliwa cukier (sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony)) bazylia (słodka papryka) Na wierzch: pieczarki (krótko przesmażone) salami kukurydza (mała puszka) talarki cukinii żółty ser czarne oliwki Sposób wykonania Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Pizza z góralskiego pieca wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Nuti zrobiła sobie babski (przynajmniej taki miał być bo się okazało że gości jest więcej) wypad w góry i dorwały u koleżanki w chacie piec opalany drewnem. Pomidory kroimy w kostkę i smażymy na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i resztą składników na sos. Ja wiem, że ciężko dorwać gdzieś teraz taki piec i pewnie ta pizza smakowała wyjątkowo właśnie przez góry, klimat i nadmiar głodnych ludzi w jednym pomieszczeniu. Jak wykonać przepis na – Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Nie podam ile pieczemy ale jeśli użyjecie piekarnika to zwyczajnie patrzcie przez szybkę, jedno pewne, że pizza lubi wysokie temperatury więc 250 stopni 7-8 minut i sprawdzajcie. Pewnie bo nie zostałem zaproszony na imprezę a znam tylko relację i mogłem sobie tylko obejrzeć zdjęcia i polizać monitor. Ciasto rozwałkowujemy lub jak ktoś umie to rozciągamy na duża blaszkę lub tworzymy dwa okrągłe placki i smarujemy sosem.