Witaminy z grupy B – witaminy rozpuszczalne w wodzie, część z nich jest niezbędna do produkcji energii czyli przemiany pożywienia na energię która potrzebna jest nam do codziennego funkcjonowania. Główny składnikiem sałatki jest arbuza; jest on pełen wartości odżywczych, do tego jest soczysty, słodki i jego czerwień doskonale akcentuje zieleń rukoli i biel sera; Smak arbuza komponuje się ze słoną fetą i cytrusowo wonią dressingu. Ta sałatka jest jedną z moich ulubionych sałatek – jest prosta i pożywna; po zjedzeniu jednej porcji tej sałatki nie mam ochoty na deser, gdyż słodki i dojrzały arbuz spełnia wdzięcznie rolę ciastka. W 100 gramach arbuza znajdziemy: - Witaminę C, kwas askorbinowy pełni wiele funkcji – między innymi, przyczynia się do produkcji kolagenu, bierze udział w produkcji neuroprzekaźnika serotonina czyli tak zwanego hormonu szczęścia; witamina C może również usprawniać pracę układu odpornościowego. 100 gram świeżego arbuza to około 91 gram wody, 7.55 gram węglowodanów, znikoma część białka i odrobina błonnika. Jeżeli chcecie dodać porcje węglowodanów w postaci farro czy komosy to śmiało możecie to zrobić – sałatka będzie smakowała równie smacznie!