1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g twarogu 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru pudru ok. 2 łyżki brązowego cukru 1 jajko + 1 jajko do smarowania Sposób wykonania: Twaróg rozdrabniamy, łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomocą trzepaczki lub miksera. Delikatnie rozwałkowujemy i rozsmarowujemy na każdym kwadracie po połowie masy twarogowej zachowując 0,5cm odstęp od krawędzi ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Delikatna masa twarogowa idealnie komponuje się z kruchymi listkami ciasta francuskiego. Ciasteczka francuskie z twarożkiem to chyba jedne z najprostszych ciasteczek jakie można zrobić. Nie są za słodkie i świetnie nadadzą się jako poczęstunek do kawy lub jako przekąską w ciągu dnia. Następnie łapiemy oba końce nitki i przekładamy je tak, jak gdybyśmy chcieli owinąć ciasto. Za pomocą zwykłej, białej nitki tworzymy ciasteczka o grubości ok. 1,5cm. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty.