SKŁADNIKI (na formę o pojemności 2 litrów) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek 2 łyżki kakao SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dosypujemy przesiane przez sitko mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką lub krótko mikserem ustawionym na wolne obroty. Upieczoną i ostudzoną babkę możemy posypać przesianym cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą z białej albo z ciemnej czekolady. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (przez około 10 minut). Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 160-170°C.