- 1 cukinia - 2 marchewki - jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej - 1/2 pęczka kolendry - 2 ząbki czosnku - 1/2 papryczki chilli - sól, pieprz - olej do smażenia Cukinie myję (młodej nie obieram), ścieram na tarce, przekładam do miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam, żeby puściła sok. Dodatek kolendry i chilli podkręca smak potrawy, a sos z jogurtu i zielonego pieprzu i łosoś czynią placki czymś niebanalnym. Kiedy jest już gorący, łyżką kładę placki i smażę partiami po dwie minuty z każdej strony. Odciśniętą cukinię dodaję do marchewki, wbijam jajko, dorzucam przeciśnięty czosnek oraz posiekaną chilli i kolendrę. Może się wydawać, że z połączenia słodkiej marchewki i mdłej cukinii wyjdzie nijakie danie.