Ilość porcji: 4 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 700-800 g mięsa wołowego – polędwicy lub rostbefu – 2 cebule – 250 g pieczarek – 300 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego, możesz wykorzystać mój przepis na rosół – 200 ml wina białego wytrawnego – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżka wędzonej papryki – 2 łyżki sosu Worcestershire – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 2 płaskie łyżki mąki pszennej – olej do smażenia – sol, pieprz – 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: - W pierwszej kolejności musicie przygotować mięso i warzywa do dalszej obróbki. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – wołowina duszona w ciemnym piwie – boeuf bourguignon – gulasz wołowy z czerwonym winem – kotlet schabowy – pad thai z kurczakiem – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – placek po węgiersku – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta BOeuf Strogonow Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami – tatar wołowy Duście około 5-15 minut – przy polędwicy wystarczy 5 minut, jeśli używacie innego rodzaju mięsa wołowego czas się wydłuży, mięso powinno być miękkie. - Na koniec dodajcie śmietanę – najpierw zahartujcie ją łyżką sosu z mięsa, a następnie całość wlejcie do garnka. Najlepiej smażenie mięsa podzielić na 2 części, ważne jest bowiem to aby mięsa nie było zbyt dużo i aby się smażyło a nie dusiło. Mięso pokrójcie w cienkie paseczki, cebulę posiekajcie w kostkę a pieczarki w plasterki. - Przełóżcie warzywa do garnka, postawcie dopiero teraz na kuchence i dodajcie bulion, wino, papryki, koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire, nieco soli i pieprzu do smaku.