Korzyści wynikające z picia czerwonego wina

Zdrowie
21.07.2017 17:49
Korzyści wynikające z picia czerwonego wina

Picie wina, ze względu na jego bogaty skład, ma wiele korzyści zdrowotnych. Należy pamiętać, że wynikają one z umiarkowanej konsumpcji, czyli w granicach 1-2 lampek dziennie. Pamiętaj, aby pić z umiarem, żeby uniknąć uzależnienia. Wskazana dawka dla kobiet to jedna lampka dziennie, dla mężczyzn maksymalnie dwie. Zobacz jakie są pozytywne skutki smakowania wina :)

ZDROWSZE SERCE

Czerwone wino zawiera wiele przeciwutleniaczy, które pomagają w zapobieganiu chorobom serca. Dawka zawarta w jednej lampce zwiększa poziom lipidów o wysokiej gęstości (dobry cholesterol), a obniża poziom lipidów o niskiej gęstości (zły cholesterol). Antyoksydanty poprawiają krążenie krwi, dzięki czemu nie tworzą się zakrzepy. Może zwiększyć się także poziom kwasów tłuszczowych omega-3, które działają ochronnie na serce.

SPOWALNIA PROCES STARZENIA

Antyoksydanty wchłaniają także wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się. Czerwone wino ma korzystny wpływ na wygląd skóry, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień. Przetwory winogronowe, w tym głównie wino, przyczyniają się do zmniejszenia szkodliwych skutków promieniowania UV.

KOI NERWY I STRES

Badanie wykazały, że istnieje związek między umiarkowanym spożywaniem wina, a niższym poziomem stresu. Osoby, które nie odmawiają sobie niewielkich ilości wina rzadziej popadają w depresję, są spokojniejsze i bardziej odporne na stres.

NIŻSZE RYZYKO ZACHOROWANIA NA RAKA

Zawarte w winie antyoksydanty mogą spowalniać wzrost i podział komórek nowotworowych, zwłaszcza w przypadku nowotworu piersi i jelita grubego. Według badań, wino ma także dobry wpływ na walkę z rakiem prostaty.

STAN ZDROWIA PSYCHICZNEGO

Picie czerwonego wina obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu, łagodzi objawy demencji i choroby Alzheimera. Jego pożądanym działaniem jest także zmniejszenie lepkości płytek krwi, co pozwala na utrzymanie elastycznych, otwartych naczyń krwionośnych, a w efekcie dobre ukrwienie i dotlenienie mózgu.

CHRONI ZĘBY

Antyoksydanty spowalniają rozwój bakterii w jamie ustnej, zwłaszcza tych wywołujących ubytki. Podczas badań wpływu wina na stan uzębienie, poddano kultury bakterii odpowiedzialne za schorzenia zębów, działaniu różnych płynów. Czerwone wino doprowadziło do wymarcia większości kolonii bakteryjnych.

Zdjęcie Korzyści wynikające z picia czerwonego wina #1
źródło: www.health.com