Tarczyca bierze udział w procesie przekształcania składników odżywczych na energię.
Jeżeli nie pracuje prawidłowo to może mieć do wpływ na każdą część naszego ciała.
Do najczęstszych objawów niedoczynności tarczycy możemy zaliczyć:
- sucha i popękana skóra,
- wypadanie włosów,
- szybkie i nagłe przybieranie na wadze,
- zmęczenie,
- niepokój, depresja,
- bóle mięśniowe,
- problemy z oddychaniem,
- uczucie chłodu,
- zaparcia,
- zaburzenia cyklu miesiączkowego,
- częste przeziębienia,
- bezpłodność.
Jakich produktów nie należy spożywać?
Nabiał – w szczególności należy unikać produktów mlecznych, pasteryzowanych nieorganicznych.
Cukier – może zaburzyć równowagę hormonalną.
Gluten – należy unikać takich produktów jak jęczmień, pszenica, żyto, a także produktów przetworzonych zawierających gluten.
Warzywa kapustne – tego rodzaju żywność nie jest polecana w postaci surowej (brokuły, jarmuż, kalafior, kapusta). Obniżają poziom peroksydazy tarczycowej.
Warzywa kapustne przed spożyciem należy gotować przez pół godziny. Nie należy również przesadzać z ich ilością. Jeżeli masz niedobór jodu to całkowicie zrezygnuj z tego typu produktów.
Jakie produkty należy spożywać?
- olej kokosowy,
- algi morskie,
- kapusta kiszona,
- ogórki kiszone,
- kefiry,
- nasiona lnu,
- nasiona chia,
- ryby niehodowlane,
- woda mineralna.