Składniki: - kalafior (średnia główka) - 1 szkl wody mineralnej - 1 szkl mąki pszennej - 2 jajka - sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka wędzona 1. Kalafior obieramy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie za długo aby nie był zbyt miękki i nie rozpadał nam się podczas smażenia. Odsączone z wody i wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy albo w głębokim tłuszczu albo na patelni w nie dużej ilości (tyle oleju aby zakrywała dno patelni). Jajka mieszamy razem z wodą oraz mąką pszenną ( jeśli ciasto jest za rzadkie to dokładamy jeszcze 2-3 łyżki mąki, jeśli za gęste, dolewamy wody, wszystko zależny od naszej mąki i wielkości jajek). Ja najczęściej smażę w tej małe ilości tłuszczu :) Gotowe, usmażone różyczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i już :)