Mini Oponki Serowo - Drożdżowe

Iwona
Desery
22.02.2017 17:07
Mini Oponki Serowo - Drożdżowe

Składniki na około 40 małych oponek: około 2 i 1/4 szkl mąki pszennej i trochę do podsypywania 140 g twarogu tłustego, gęstego takiego jak np. serek Philadelphia lub Mój ulubiony (myślę że twaróg tłusty, taki zmielony bądź zblędowany też będzie dobry ) 1/5 szkl mleka ciepłego 15 g świeżych drożdży 1 całe jajko 2 i 1/2 łyżki cukru ( może być pół na pół z waniliowym ) 1 łyżka spirytusu parę kropli esencji waniliowej i cytrynowej ( niekonieczne ) olej do smażenia około 1/2 litra cukier puder do obsypania oponek lub lukier cytrynowy 1. Są pyszne, delikatne, mięciutkie i takie słodkie :D Z tego przepisu możecie zrobić także duże oponki, wtedy najlepiej zrobić je z podwójnej porcji ;) Ps. Oponki najlepiej smakują pierwszego dnia, ale i na drugi dzień mogą być jak świeże, wystarczy, że wyłożymy je na blaszkę, włączymy piekarnik na funkcję grilla z termoobiegiem na 120-150 stopni i dosłownie 5 minut tak je potrzymamy w piekarniku i gotowe. Tutaj Smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie odsączamy na papierowym ręczniku, na koniec kiedy ostygną możemy posypać je cukrem pudrem lub polukrować (za drugim razem zrobiłam z lukrem cytrynowym i to był strzał w 10 ! ) . Gotowe oponki wrzucamy na rozgrzany olej ( sprawdzamy to w ten sposób, że odrywamy mały kawałek ciasta, wrzucamy go na olej i kiedy odbije od dna i zacznie się smażyć to znak, że olej jest gotowy ) Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat/stolnicę, zagniatamy chwilę i dzielimy na trzy części. 2. W misce szykujemy mąkę ( najpierw wsypmy 1 i 3/4 szkl, jeśli będzie taka konieczność, podczas wyrabiania powoli dosypujmy resztę ) dodajemy całe jajko, twaróg, resztę cukru i jedną łyżkę spirytusu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/02/mini-oponki-serowo-drozdzowe.html