Risotto Z Piekarnika Z Pieczarkami, Brokułem I Kurczakiem

Iwona
Obiad
22.01.2018 17:37
Risotto Z Piekarnika Z Pieczarkami, Brokułem I Kurczakiem

Składniki na 2-3 osoby: 1 szkl ryżu do risotto (arborio) 3 szkl bulionu warzywnego/drobiowego 1 kieliszek wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 1/3 główki cebuli 1 pierś z kurczaka 1 łyżeczka domowego warzywka lub kupnego (można pominąć) kilka różyczek brokuła 250 g pieczarek 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz olej/oliwa do smażenia 2 łyżeczki startego parmezanu lub innego sera 1. Po około 25 - 30 minutach pieczenia/gotowania się ryżu, mieszam całość i jeśli jest mało płynu to wlewam całą ostatnią szklankę albo pół, mieszam pozostawiam na ostatnie 15-20 minut (musimy obserwować bo być może starczy te pół szklanki a być może będzie trzeba wlać całą, ostatnią szklankę bulionu) 6. Pod sam koniec sprawdzam smak ewentualnie dosalam całość, zostawiam w piekarniku już bez przykrycia. Dlatego postanowiłam moje kochane risotto zrobić tak aby się nie narobić ale żeby było smaczne tak jak zawsze ;)Z pomocą przyszedł mi sklepZe sklepu otrzymałem super głębokie naczynie żaroodporne z płaska, szklana przykrywką, idealne do tego typu dań. 3. Zdejmujemy z patelki, a na tej samej patelni przesmażamy pierś pokrojoną w kostkę razem z brokułowymi drzewkami. 2. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony drobno czosnek a następnie pieczarki, solimy, pieprzymy je i krótko przesmażamy. Uwielbiam risotto, ale czasem stanie przy patelni i mieszanie go co 5-10 minut męczy mnie lub zajmuje czas w którym mogła bym coś innego zrobić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/01/risotto-z-piekarnika-z-pieczarkami.html