Polecam. kalafior (u mnie 2 mniejsze) 100 g groszku cukrowego 3-4 jajka kawałek twardego sera żółtego (u mnie sokół) 2-3 pomidory rukola (3 garści) 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Moim zdaniem sałatka ta, podobnie jak w przypadku sałatki śmieciowej najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki wymieszamy z sosem, lecz wówczas jest nieco mniej atrakcyjna wizualnie;) Nie rezygnujcie też z sera, bo również odgrywa tutaj ważną rolę – jego ilość dostosujcie do osobistych preferencji, aczkolwiek z umiarem:) W misce/na talerzach układamy rukolę, kalafior, cukrowy groszek oraz pomidory. Udostępnij Zapisz Przepyszna sałatka, która w letnie, upalne dni z powodzeniem zastąpi nam główny posiłek. Majonez mieszamy z kwaśną śmietaną oraz sokiem z cytryny. Ja miałam to szczęście, że trafiłam na pysznego kalafiora i słodkie malinowe pomidory.