Składniki: 1 szklanka suchej kaszy gryczanej prażonej Młyny Stoisław 10-12 liści białej kapusty 2 łyżki masła 2 średnie cebule spora garść grzybów suszonych u mnie akurat pół na pół z mrożonymi 1jajko sól, pieprz czarny do smaku pół łyżeczki majeranku oraz tymianku bulion warzywny około 1litra śmietanka 30% Na nim ułożyć zawinięte gołąbki i zalać je przygotowanym wcześniej gorącym bulionem oraz wywarem po moczeniu grzybów jeśli oczywiście chcemy uzyskać sos grzybowy. Kolejną propozycją kulinarną są pyszne, aromatyczne gołąbki tym razem z grzybami i kaszą gryczaną prażoną z Młyny Stoisław. Suszone grzyby namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut ( wody po moczeniu grzybów nie wylewać). To świetna alternatywa dla tych co nie jedzą mięsa albo też chcą zasmakować w innych nieco mniej tradycyjnych smakach. Na dnie garnka ułożyć dodatkowy liść kapusty, który zapobiegnie ewentualnemu przypaleniu się gołąbków. Porcje farszu układać na liściach kapusty zawijać jak tradycyjne gołąbki.