Zapiekane ziemniaki w śmietanie Składniki: około 1 kg ziemniaków 250 ml mleka 500 ml śmietany 30% płaska łyżka musztardy (u mnie chrzanowa) 100 g żółtego sera około 50 g masła sól Na początku obieramy ziemniaki, dokładnie je myjemy i kroimy w grube plasterki. 😀 Ziemniaki są bardzo podobne do francuskich Gratin Dauphinois, jednak w przypadku francuskiej zapiekanki ziemniaki surowe zapieka się w mleku i śmietance (lub samej śmietance). Pieczemy w 180°C z termoobiegiem (200° bez termoobiegu) przez około 40-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser ładnie się przypiecze. Jednak moje serce zdecydowanie podbijają zapiekane ziemniaczki, czy to z serem, czy te, na które przepisem dzisiaj się z Wami podzielę 🙂 Ja podałam je do smażonej ryby, ale były tak dobre, że w sumie ryba zeszła na drugi plan i zajadaliśmy się tylko ziemniaczkami. W dodatku jest wiele możliwość ich przygotowania i w każdej wersji są równie pyszne. Zalewamy nimi ziemniaki i gotujemy na małym ogniu około 10 minut od zagotowania.