4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej

Katarzyna
Obiad
02.07.2017 14:53
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej

Sushi – japońska wizytówka Ramen – tradycyjna japońska zupa Tempura – popularne danie kuchni japońskiej Soba – charakterystyczny makaron Wyjątkowa kuchnia japońska Chcesz zgłębiać wiedzę na temat Japonii? Kolejną popularną potrawą, którą znamy z japońskiej kuchni jest tempura, a więc wybrane składniki, takie jak np. owoce morza lub warzywa, smażone w delikatnym i kruchym cieście na głębokim oleju. Równą popularnością cieszy się soba – cienki makaron produkowany z mąki gryczanej, podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno. Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. Wśród nich znajdują się zupy Oyakata – delikatny makaron i smak inspirowany japońską tradycją sprawia, że możemy przenieść się w kulinarny świat Kraju Kwitnącej Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny niż tradycyjny makaron. Makaron podaje się w zupach, jak i jako samodzielne danie, wzbogacone dodatkiem mięs, owoców morza lub warzyw. Więcej na temat japońskiej kuchni i nie tylko przeczytasz na stronie Oyakata.com.pl, w dziale Księga Mistrza Charakterystycznych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni jest bardzo wiele, najczęściej jednak miłośnicy orientalnej kuchni sięgają po sushi, ramen, japońskie makarony lub tempurę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2017/07/4-najsmaczniejsze-dania-kuchni.html