Lane kluski na rosole. Podstawowy przepis.

Nela
Obiad
02.07.2017 12:34
Lane kluski na rosole. Podstawowy przepis.

Układam ją na naczyniu z gotująca się zupą i powolutku leję ciasto łyżeczką na tarkę, kluseczki wpadają do zupy już mniej więcej jednakowej wielkości :) Podstawowy przepis. Lane kluski, zwane tez lanym ciastem to doskonały i bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do czystych zup np. rosołu, czy pomidorowej, do zup mlecznych czy gulaszu. Polecam :) Składniki - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki - sól Wykonanie Jajko wbijam do garnuszka, dodaję sól i mąkę. Jeśli jest za rzadkie dosypuję jeszcze ciut mąki, jeśli wyjdzie za twarde dolewam parę kropli zimnej wody. Moje dzieci kiedy były małe tez chętnie je zajadały i tak zostało do dziś. niedziela, 2 lipca 2017 Lane kluski na rosole. Kluseczki gotuję na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2017/07/lane-kluski-na-rosole-podstawowy-przepis.html