Witamina C – 0,3 mg Tiamina – 0,097 mg Ryboflawina – 0,089 mg Niacyna - 0,711 mg Kwas pantotenowy - 0,157 mg Witamina B6 - 0,072 mg Kwas foliowy - 104 μg Witamina A – 1 μg Witamina K - 2,9 μg Wapń – 36 mg Żelazo - 1,50 mg Magnez - 43 mg Fosfor - 125 mg Potas - 268 mg Sód – 5 mg Cynk - 1,01 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Salaka z bobem i zielonymi szparagami Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści roszponki Sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego oliwa z oliwek EV sól pieprz 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Tak samo o soby o skłonnościach do wzdęć, cierpiące na częste bóle brzucha i różnego rodzaju kłopoty trawienne również powinny znacznie ograniczyć bób w swojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować. Gotowany bób jest kaloryczny, w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Parę słów o bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Niestety niektóre osoby powinny być ostrożne, jeśli chodzi o jedzenie bobu; chorzy na dnę moczanową powinni unikać bobu, gdyż zawiera on stosunkowo dużo substancji, które mogą nasilać objawy choroby , tj. przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Na talerzu lub w salaterce układamy listki roszponki, na nich wykładamy sałatkę, ozdabiamy koperkiem. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Właśnie w najlepsze trwa na niego sezon, więc tak sobie wykombinowałam, że to może być bardzo smaczny i zdrowy zielony duet. Szparagi kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy bób, wszystko mieszamy z sosem. Warzywa ugotowałam na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Bób w kuchni Cóż dobrego możemy przygotować z bobu ? A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki... Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g Wartość energetyczna - 110 kcal Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych.