Domowe lody malinowe (bez maszynki)

Magdalena
Desery
28.06.2017 15:48
Domowe lody malinowe (bez maszynki)

Tak, czasem zdarza mi się kupić lody z budki lub po prostu w sklepie, ale nic nie dorówna smakowi tych własnoręcznie przygotowanych. Gdy tylko pojawiają się pierwsze ciepłe dni, świeże owoce, wprost nie mogę się oprzeć pokusie, by nie zjeść takiego pysznego, zimnego deseru. Jeśli nie chcemy zjeść lodów od razu możemy je zostawić na dłużej, ale wówczas należy je wyciągnąć około 10-15 minut przed planowanym podaniem. Gdy nasz malinowy syrop się zagotuje, czekamy jeszcze z 2-3 minuty i zdejmujemy garnek z ognia. Dlatego dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pysznie kremowe domowe lody malinowe. Przepis jest prosty, na dodatek takie malinowe lody przygotowuje się bez jajek i bez specjalnej maszynki. Syrop malinowy przecedzamy przez bardzo gęste sitko, aby został nam sam sok pozbawiony pestek (dzięki temu nasze lody będą bardzo delikatne i kremowe). Wystarczy jak nasza śmietanka się “napuszy i powiększy swoją objętość (nie musimy jej ubijać na sztywno). Lody są gotowe po około 5 godzinach (czas ten oczywiście zależy od mocy zamrażalnika). Mieszamy co jakiś czas, malin mają się rozpaść, a cukier w pełni rozpuścić. Lody podczas zamrażania mieszamy 2-3 razy (ja używam do tego celu małego widelczyka).