Jeśli lubisz tego typu przepisy, polecam Ci: – lemoniada ogórkowa – lemoniada wiśniowa – lemoniadę czereśniową – lemoniadę malinową – lemoniadę melonową – lemoniadę arbuzową – sangria Przygotowanie: 30 minut + 2,5-3h chłodzenie Składniki: – 625 ml wody – 100 g białego lub brązowego cukru – 6 limonek – 1 szklanka liści świeżej mięty – 80 ml białego rumu Przygotowanie: - Do rondelka wlać wodę i cukier, postawić na kuchence aby się podgrzało, a w tym czasie do wody zetrzeć skórkę z 2 limonek. - Całość powinna się gotować aż cukier się rozpuści, wtedy zdjąć z ognia dodać listki mięty (odłożyć 5-6 listków na późiej), przykryć pokrywką i zostawić na 8 minut do zaparzenia. Zapraszam Was na przepis na granitę – mrożony napój który w tej wersji jest drinkiem dla dorosłych. Już wiem że aby przygotować większość z nich, muszę mój sprzęt domowy wzbogacić o maszynkę do lodów, ale coraz poważniej się nad nią zastanawiam. - Po schłodzeniu do temperatury pokojowej należy przetrzeć całość przez sito do pojemnika w którym będzie zamrażana granita (możecie wykorzystać do tego pojemnik plastikowy do przechowywania żywności). Po ok 1h należy za pomocą widelca przemieszać całość aby powstały już w pewnością po bokach lód stworzył niewielkie grudki.