SEZAMKI

Krzysztof
Przepisy
04.07.2014 7:14
SEZAMKI

Przepis

Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki.

Proste i szybkie w wykonaniu.

Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości.

Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków

to tylko 200 kcal.

Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.

Sezamki przywędrowały do nas z Arabii (choć niektórzy twierdzą, że krajem pochodzenia jest Afryka Środkowa), a pierwsze wzmianki na ich temat pochodzą już z czasów Babilonu.

Tajemnicą wielowiekowej popularności przysmaku jest ziarno sezamowe.

Sezam jest znany i ceniony na całym świecie.

Do wytworzenia sezamków według tradycyjnej receptury z Dalekiego Wschodu

potrzebne są podprażone ziarna sezamu.Można go również łączyć z orzechami.

Sezam dobroczynna roślina, główny składnik wielu smakołyków - jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), tak istotne w okresie rozwoju i dojrzewania człowieka, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.

Warte uwagi jest też białko zawarte w drobnych, złotych ziarenkach.

Jego wartość odżywcza jest porównywalna do wartości białka jaja kurzego.

Ziarna sezamowe są niezwykle cennym źródłem protein, witamin A, E, witamin z grupy B, magnezu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i fosforu.

Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że sezam jest bardzo łatwo przyswajalny przez organizm.

Przede wszystkim jednak zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3 i unikatowe substancje takie jak sesamol i sesamolina, które są najlepszymi znanymi naturalnymi przeciwutleniaczami, spowalniającymi w organizmie procesy starzenia.

To wszystko sprawia, że pomaga on w utrzymaniu młodej, elastycznej skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów.

Składniki:

200 g ziaren sezamu

200 g cukru

2 łyżki wody

1 łyżka płynnego miodu

Ziarna sezamu wsypałam na patelnię.

Podprażyłam go często mieszając, aż uzyskał złoty kolor.

Odstawiłam żeby przestygł.

Do garnka wsypałam cukier.

Wlałam wodę.

Mieszałam

do momentu,aż się skarmelizuje i będzie złoty i płynny.

Do karmelu wlałam miód.

Wymieszałam.

Wsypałam uprażone ziarna sezamu.

Wymieszałam aż składniki się połączyły.

Wylałam masę na arkusz papieru do pieczenia.

Przykryłam ją drugim papierem i rozwałkowałam.

Masa szybko tężeje, więc trzeba to robić szybciutko.

Grubość sezamek zależy od Was.

Jak masa trochę wystygła, odkleiłam z niej papier.

Przełożyłam placek sezamowy na kratkę aby przestygł i stwardniał.

Teraz już można kroić ją na dowolne kształty.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną