Składniki: – 1/2 kg ugotowanych ziemniaków – 1 mała cebula – 1 duży ząbek czosnku – mały pęczek natki pietruszki – sól, pieprz – bułka tarta do obtaczania kotletów – olej roślinny do smażenia – ew. chilli, natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj, wystudź i za pomocą praski zrób z nich puree. I jeszcze zajrzyj do: – kopytka ruskie – pierogi ruskie – kotlety ruskie – kotlet serowy Patelnię pokryto innowacyjną powłoką o trójwarstwowej strukturze – TeflonTM Radiance, która zawiera cząsteczki ferromagnetycznej stali nierdzewnej przyśpieszające nagrzewanie się naczynia aż o 25%. Marka Florina stworzyła właśnie jedyną w Polsce patelnię posiadająca system Oil Control, dzięki któremu wlejecie dokładnie taką ilość oleju, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie fizjologiczne na nienasycone kwasy tłuszczowe. Smaż kotlety przez 4-6 minut z każdej strony, aż zrobią się złociste i podgrzeją się w środku. Pokażę Wam tu podstawową wersję, możecie jednak urozmaicić kotlety dodając na przykład suszone pomidory, ser feta lub inny zestaw przypraw świeżych lub suszonych. Przepis na smażone kotlety ziemniaczane to także powód, aby porozmawiać chwilę o smażeniu, ilości tłuszczu i naszym zdrowiu. Na patelnię Florina wlej 10 g tłuszczu (ilość pokazuje Ci większy okrąg na patelni). Kotlety możesz podawać z dodatkiem natki i pokrojonego chilli, idealnie smakują z sałatką lub lekkim sosem jogurtowym. Wewnątrz naczynia znajdują się 2 okręgi, do których wlać można 5 lub 10 gram tłuszczu (dzienne zapotrzebowanie wynosi 20 g).