Polecam Ci także przepisy: pierogi z mięsem pierogi z soczewicą pierogi z kaszą gryczaną pierogi z szpinakiem i serem feta pierogi z dynią i serem pleśniowym Pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą Pierogi z ziemniakami i z parmezanem Pieczone pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kurkami Pierogi z ricottą i parmezanem Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z bobem Pierogi z pieczarkami i żółtym serem Pierogi z kaczką PIEROGI RUSKIE Ilość porcji: farsz na 35-40 pierogów Przygotowanie: 30 minut + czas lepienia i gotowania pierogów Składniki: – ciasto z tego przepisu na ciasto do pierogów (uwaga w punkcie 1) – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 2 łyżki oleju roślinnego – 1 łyżeczka soli – do 2 łyżek pieprzu (to nie pomyłka, łyżki a nie łyżeczki) – w zależności od upodobań Przygotowanie: UWAGA! Dość podobne w smaku do pierogów ruskich są pierogi z kaszą gryczaną i serem, bardzo popularne na Zamojszczyźnie. Gotuj je w gorącej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju przez kilka minut, do momentu wypłynięcia pierogów na wierzch wody. Pierogi można jeść od razu lub wyjąć z wody i rozłożyć na blacie, ale tym razem już bez mąki. Często nazywane także tradycyjnie pierogami z ziemniakami i serem, przygotowywane też czasem z dodatkiem boczku lub po prostu boczkowymi skwarkami. Farsz powinie być dość pikantny od pieprzu, ale pamiętaj, że finalnie w pierogach nie będzie aż tak wyczuwalny, dlatego na tym etapie należy doprawić farsz nieco mocniej. Jeśli wolisz grubsze ścianki pierogów to ta ilość będzie odpowiednia ale jeśli lepisz bardziej cieniutkie pierogi, to wystarczy, że zrobisz połowę porcji ciasta do tej ilości farszu lub podwójną ilość farszu. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Jak pytasz w Polsce o ulubione pierogi to większość wymieni właśnie te – ruskie. Pierogi po ulepieniu odkładaj na blat wysypany mąką, nie dopuszczając jednak do przeschnięcia ciasta.