Karpatka

Ciasta
28.06.2017 8:24
Karpatka

Ciasto: - 125 g masła - 1 szklanka mąki pszennej - 5 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka wody Krem: - 3 szklanki mleka (750 ml) - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy (16 g) - 4 czubate łyżki mąki pszennej - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 350 g masła (w temp. pokojowej) Na początku zaczną oddzielać się pojedyncze grudki, następnie krem zacznie się wyraźnie zagęszczać. Parzone ciasto, które wspaniale faluje się podczas pieczenia oraz waniliowy, budyniowo-maślany krem. Jedną szklankę mleka zmiksować z cukrem, żółtkami, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną i ziemniaczaną. Masę odstawić do ostudzenia i co jakiś czas mieszać, tak aby na powierzchni nie powstał kożuch. Do ostudzonego ciasta dodać jajka i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Na gotujące się mleko dodawać powoli przygotowaną masę. Dopiero wtedy przy intensywnym mieszaniu, grudki zanikną, a masa stanie się gładka. Każdy z blatów piec ok. 20-25 minut (ja piekłam równo 22 minuty). Ostudzone blaty oddzielić od papieru do pieczenia przy pomocy długiego, ostrego noża. KREM: Każdą z części przełożyć do dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Można również piec w jednej formie, po lekkim ostudzeniu i powtórnym położeniu papieru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/karpatka/