Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków – z każdego uformować bułeczkę, czasem w czasie formowania konieczne jest delikatne podypanie mąką, bo ciasto może kleić się do rąk. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą i odstawić do wyrastania na 40 minut – bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Przełożyć je do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na 1 godzinę. Prezentowany na zdjęciu chleb posypany jest siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. Dziś prezentuję przepyszne, miękkie, lekko wilgotne bułeczki pszenne, które przez długi czas zachowują swoją świeżość.