Sos 250 g mascarpone 200 ml mleka 1 1/2 pora 50 g sera cheddar 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej trochę oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie Ziemniaki ugotować bez dodatku soli. Następnie zalać sosem z rondelka, lekko przemieszać by kopytka się nim oblepiły i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na 10 minut. Dziś nieco odświeżona wersja tradycyjnych kopytek, a to za sprawą dodania do nich sosu na bazie mleka i mascarpone z pokrojonym w krążki porem. Składniki Ilość: około 4 porcje Kopytka ok. 800 g obranych ziemniaków 300 g mąki pszennej 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Wyjąć formę, kopytka posypać startym na małych oczkach serem cheddar i całość wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Stolnicę można posypać odrobiną mąki, na niej formować z ciasta wałek, grubości około 3 - 4 centymetry. Razem z rodziną zajadaliśmy je same, ale myślę że taka wersja kopytek świetnie sprawdzi się również jako dodatek do mięsa. Całość zapiekłam w piekarniku, dzięki czemu mleko idealnie się zredukowało oblepiając każdą kluskę z osobna. to dania, które kojarzą mi się głównie z obiadami u babci. Ciepłe zapiekane kopytka podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.