Chili Con Carne

Joanna
Obiad
24.06.2017 5:10
Chili Con Carne

Po 1 filiżance papryki czerwone, papryki zielonej i mrożonej kukurydzy 1 puszka fasoli ( biała) 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ -1 jalapeno 1 papryczka chili cascabel ( lub więcej) 3 filiżanki wywaru warzywnego lub z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki kolendry 3-4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżka imbiru 1 łyżka worcestershire sosu Hiszpańska nazwa reprezentująca danie , także zbija nas z tropu- fraza chili con carne oznacza chili with meat a po polsku chili z mięsem. Chili con carne jest uważane za danie fast-food; lecz potrawa zyskuje w naszych oczach, gdy przyrządzamy ją ze starannością i dbałością o to aby występowały w niej świeże produkty. Po upływie 1 godziny dodajemy sos worcestershire, paprykę chili w proszku (opcjonalnie), pomidory z puszki i miód. 2. Do gotującego się wywaru dodajemy cebulę z mięsem jak również i papryki, kukurydzę, fasolę i papryczki chili. Ta amerykańska potrawa ma w sobie jednak mianownik kuchni meksykańskie; główne składniki jak chili, kukurydza czy fasola to wyznaczniki diety w Ameryce Południowej. Prawdziwe pochodzenie tego specjału może być zaskoczeniem – i jest to zrozumiałe; te szczególne danie jest powszechnie kojarzone z Meksykiem… 3. Na suchej patelni podpiekamy sproszkowaną paprykę słodką ( po to aby wydobyć z niej głęboki smak).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://harmoniacialaiumyslu.wordpress.com/2017/06/24/chili-con-carne/