Składniki: cebula pomidory (świeże/z puszki) + ewentualnie koncentrat pomidorowy kalafior ryż pełnoziarnisty/brązowy przyprawy: kurkuma kumin cynamon imbir gałka muszkatołowa nasiona kolendry słodka mielona papryka sól olej rzepakowy natka pietruszki czarnuszka Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przykryć pokrywką i dusić od czasu do czasu mieszając aż kalafior zmięknie, a sos się zagęści (około 20-25 minut; nie rozgotowywać kalafiora, powinien pozostać al dente – nie ma nic gorszego niż rozciapciany kalafior…) Przepis inspirowany Jadłonomią, bo z tego przepisu nauczyłam się robić curry, więc siłą rzeczy wszystkie curry na blogu są jakąś jego wersją. A warto je mieć w domu, bo nadają się świetnie do wielu potraw, a dodatkowo są bardzo bogatym źródłem korzystnych dla zdrowia antyoksydantów. Kurkuma, imbir czy cynamon są polecane w wielu chorobach ze względu na działanie przeciwzapalne, ale mają także silne działanie przeciwnowotworowe. Na patelnię wrzucić cebulę, dolać trochę wody i dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie (około 5 minut). Zdobycie potrzebnych przypraw nie powinno stanowić problemu, bo są dostępne w każdym większym supermarkecie. W międzyczasie ugotować ryż na sypko z niewielkim dodatkiem soli.