Przepis
Składniki:
ok kg skrzydełek z kurczaka
ok łyżeczki czarnego pieprzu Kamis
ok łyżeczki ostrej papryki Kamis
ok łyżeczki suszonej bazylii Kamis
łyżka soli
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
szkl mąki pszennej
olej do głębokiego smażenia
Ciasto piwne:
75 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej
3/4 szkl zimnego piwa
Wykonanie:
Oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części. Lotkę odrzucamy.
Mąkę pszenną i kukurydzianą mieszamy razem z piwem. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
Przyprawy łączymy z mąką dokładnie mieszając. Kawałki kurczaka dokładnie panierujemy w przyprawionej mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy partiami do mocno rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
Odsączone z nadmiaru tłuszczu skrzydełka układamy na ruszcie i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionymi sosami i np frytkami.