Kąski z kurczaka w cieście piwnym

Krzysztof
Przekąski
01.02.2015 19:17
Kąski z kurczaka w cieście piwnym

Przepis

Składniki:

ok kg skrzydełek z kurczaka

ok łyżeczki czarnego pieprzu Kamis

ok łyżeczki ostrej papryki Kamis

ok łyżeczki suszonej bazylii Kamis

łyżka soli

łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis

szkl mąki pszennej

olej do głębokiego smażenia

Ciasto piwne:

75 g mąki pszennej

75 g mąki kukurydzianej

3/4 szkl zimnego piwa

Wykonanie:

Oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części. Lotkę odrzucamy.

Mąkę pszenną i kukurydzianą mieszamy razem z piwem. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

Przyprawy łączymy z mąką dokładnie mieszając. Kawałki kurczaka dokładnie panierujemy w przyprawionej mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy partiami do mocno rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Odsączone z nadmiaru tłuszczu skrzydełka układamy na ruszcie i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionymi sosami i np frytkami.